Många barn älskar chicken nuggets, så här är ett hälsosammare alternativ som dessutom smakar fantastiskt gott! Till detta serveras pommes, och jag har även lagt till sötpotatispommes – perfekt att introducera om ditt barn inte vant sig vid det ännu. Pommesen tillagas i ugnen istället för att friteras, vilket gör dem nyttigare, men ändå supergoda!
4 portioner
Recept:
Chicken nuggets
500 gram kycklingfilé
1 ägg
0,5 dl vatten
1 msk potatismjöl
1/2- 1 tsk salt
Ev. peppar
Panering
1 dl pofiber
2 Ägg
2-3 dl mandelmjöl (eller panko)
Potatis och sötpotatispommes
Sötpotatis
Potatis
Olivolja
Salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Mixa kyckling, ägg, vatten, potatismjöl och salt i matberedare till en slät färs. Fukta händerna och rulla färsen till bollar och platta därefter till dem lite. Vänd dem i paneringen på båda sidor. Låt om möjligt dra i kylen 15 minuter.
3. Skala och skär sötpotatisen och potatisen till 1 cm tjocka pommes och till valfri längd. Ringla över olivolja och krydda med lite salt. Lägg i ugnen. Grädda i 25-30 minuter.
4. Värm kokosolja i en stekpanna. Stek nuggetsen i stekpannan. Vänd på dem emellanåt och se till att de blir jämt tillagade.
5. Servera med grönsaker och en god majo om så önskas.
En barnvänlig favorit med en twist! Den klassiska lasagnen blir ännu bättre med linser som smälter in i smaken och gör rätten full av bra saker. Servera med färgglada grönsaker som tomatklyftor, morotsstavar och rödkål. En supergod inkörsport till linser för barn som kanske testar dem för första gången!
4-6 portioner
Recept:
Till Bolognese:
200 g nötfärs, blandfärs eller kalvfärs
Smör till stekning
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
400 ml passerade tomater
1 dl röda linser + 2 dl vatten eller 1 paket färdigkokta avrunna linser
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano eller basilika
2 tsk Reneé voltair lantbuljong
Salt och svartpeppar (om det behövs)
Till Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl eller Idealmjöl (eller bovetemjöl för glutenfritt)
7 1/2 dl mjölk (eller mandelmjölk/havremjölk
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Rikligt med riven muskot
Till Lasagnen:
3 dl riven parmesanost eller mozarella
Lasagneplattor (eller zucchiniremsor)
Gör så här:
1. Förbered Bolognesen:
2. Gör Bechamelsåsen:
3. Montera lasagnen:
4. Grädda och servera: