Barnens favoriter

BARNENS FAVORITER

CHICKEN NUGGETS MED POTATIS OCH SÖTPOTATISPOMMES


Många barn älskar chicken nuggets, så här är ett hälsosammare alternativ som dessutom smakar fantastiskt gott! Till detta serveras pommes, och jag har även lagt till sötpotatispommes – perfekt att introducera om ditt barn inte vant sig vid det ännu. Pommesen tillagas i ugnen istället för att friteras, vilket gör dem nyttigare, men ändå supergoda! 


4 portioner


Recept:


Chicken nuggets

500 gram kycklingfilé

1 ägg

0,5 dl vatten

1 msk potatismjöl 

1/2- 1 tsk salt 

Ev. peppar


Panering 

1 dl pofiber

2 Ägg

2-3 dl mandelmjöl (eller panko) 


Potatis och sötpotatispommes

Sötpotatis

Potatis

Olivolja

Salt 

Gör så här:


1. Sätt ugnen på 200 grader


2. Mixa kyckling, ägg, vatten, potatismjöl och salt i matberedare till en slät färs. Fukta händerna och rulla färsen till bollar och platta därefter till dem lite. Vänd dem i paneringen på båda sidor. Låt om möjligt dra i kylen 15 minuter. 


3.  Skala och skär sötpotatisen och potatisen till 1 cm tjocka pommes och till valfri längd. Ringla över olivolja och krydda med lite salt. Lägg i ugnen. Grädda i 25-30 minuter.


4. Värm kokosolja i en stekpanna. Stek nuggetsen i stekpannan. Vänd på dem emellanåt och se till att de blir jämt tillagade.


5. Servera med grönsaker och en god majo om så önskas. 


Köttfärslasagne med linser


En barnvänlig favorit med en twist! Den klassiska lasagnen blir ännu bättre med linser som smälter in i smaken och gör rätten full av bra saker. Servera med färgglada grönsaker som tomatklyftor, morotsstavar och rödkål. En supergod inkörsport till linser för barn som kanske testar dem för första gången!


4-6 portioner


Recept:


Till Bolognese:

200 g nötfärs, blandfärs eller kalvfärs
Smör till stekning
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
400 ml passerade tomater
1 dl röda linser + 2 dl vatten eller 1 paket färdigkokta avrunna linser
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano eller basilika
2 tsk Reneé voltair lantbuljong 
Salt och svartpeppar (om det behövs)


Till Bechamelsås:

4 msk smör
4 msk vetemjöl eller Idealmjöl (eller bovetemjöl för glutenfritt) 
7 1/2 dl mjölk (eller mandelmjölk/havremjölk
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Rikligt med riven muskot


Till Lasagnen:

3 dl riven parmesanost eller mozarella
Lasagneplattor (eller zucchiniremsor)

Gör så här:


1. Förbered Bolognesen:

  1. Bryn färsen i lite smör på hög värme och ställ åt sidan.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint. Fräs dem mjuka i smör.
  3. Tillsätt passerade tomater, färsen, tomatpuré, oregano och buljong.  Låt koka upp.
  4. Om du använder torra linser, tillsätt dem med vatten. Om du använder färdigkokta linser, vänta och tillsätt dem senare.
  5. Sänk värmen och låt puttra under lock i 20 minuter. Tillsätt färdigkokta linser och låt koka ytterligare 10 minuter.
  6. Justera vätskan – bolognesen ska vara såsig men inte för tunn. Smaka av med salt och peppar.


2. Gör Bechamelsåsen:

  1. Värm mjölken så den är varm men inte kokar.
  2. Smält smöret på medelhög värme. Tillsätt mjölet och fräs ihop tills det blir lätt gyllene.
  3. Tillsätt den varma mjölken lite i taget under konstant vispning.
  4. Låt såsen koka upp och sjuda i 1–2 minuter tills den tjocknar.
  5. Krydda med salt, peppar och rikligt med riven muskot.


3. Montera lasagnen:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg ett tunt lager bolognese i botten av en ugnsfast form.
  3. Varva lasagneplattor (eller zucchuniremsor), bolognese, bechamelsås. Upprepa tills formen är fylld.
  4. Avsluta med ett lager bechamelsås och rikligt med parmesan/mozarella på toppen.


4. Grädda och servera:

  1. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills lasagnen är gyllene och bubblande.
  2. Låt vila i 10 minuter innan servering.
  3. Servera med en fräsch sallad, exempelvis tomat, morotsstavar och rödkål.



unsplash