Grytor

GRYTOR

SÖTPOTATISGRYTA MED THAISMAKER


Följ med på en smakresa till Thailand med denna sötpotatisgryta full av spännande smaker! Mjuk sötpotatis och kikärtor kombineras med röd currypasta, kokosmjölk och kryddor som ingefära och gurkmeja för en härligt krämig och aromatisk rätt. En stänk av lime och färsk spenat ger en fräsch avslutning. Perfekt för dig som vill bjuda på något nytt och smakrikt, serverat med råris eller ditt favoritgryn!

(glutenfri, mejerifri) 


Ingredienser:


1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2-4 cm riven färsk ingefära

1 tsk gurkmeja

1-2 tsk röd currypasta

4 dl krossade tomater

7,5 dl grönsaksbuljong 

4 dl kokosmjölk 

2 sötpotatisar, skalade och tärnade

500 g kikärtor

1 lime

200 gram spenat (valfritt) 


Tillbehör:

Råris, hirs, bulgur, havreris eller vad som önskas. 

Gör så här:


1. Tillaga tillbehöret enligt anvisning på förpackningen.


2. Hacka lök och vitlök. Hetta upp kokosolja och fräs lök och vitlök mjuk.


3. Tillsätt ingefära, gurkmeja och currypasta. Fräs under omrörning någon minut.


4. I med krossade tomater, buljong och sötpotatis. Koka upp och låt sjuda tills sötpotatisen är mjuk.


5. Rör ner kokosmjölk och låt puttra. Ner med kikärtorna mot slutet av tillagningstiden.


6. Smaka av med salt och färsk limesaft. Rör ner spenaten om du vill.


Ät och njut!

LINSGRYTA 


Upptäck en krämig och kryddig linsgryta för hela familjen! Fylld med mättande linser, smakrika morötter och en härlig blandning av curry, paprika och vitlök. Krossade tomater och kokosgrädde ger en len, fyllig bas som lyfter varje tugga. Perfekt för en värmande vardagsmiddag med nyttiga ingredienser!(glutenfri och mejerifri)


4 portioner, 30 minuter 


Recept: 

2 morötter

1 gul lök eller 1 purjolök

3 vitlöksklyftor

2,4 dl linser

0,5 tsk gul curry

1 tsk paprikapulver

2 tsk buljongpulver eller 1 buljongtärning

500 g krossade tomater

2,5 dl kokosgrädde 


Gör så här:


(koka råris, ris, hirs eller havreris) 


1. Halvera och skiva morötterna. Kärna ur och strimla paprikan.

Hacka löken eller skiva purjolöken. Hacka vitlöken. 


2. Värm kokosolja i en gryta. Lägg i linser och morötterna. Stek under omrörning i 3-4 minuter. 


3. I med paprika, lök, vitlök och grönkål. Krydda med parikapulver och curry. Stek och rör om 2 minuter till. 


4. Tillsätt vatten och buljong. Låt puttra 10-15 minuter. 


5. Rör i krossade tomater och kokosgrädde. Låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. 


6. Servera med råris, ris, hirs eller havreris. 


7. Klart att servera!


VEGANSK/ VEGETARISK GRYTA MED SVARTA BÖNOR,  PALSTERNACKA OCH MORÖTTER


En smakrik gryta med svarta bönor, rotfrukter och grönkål i en mustig tomatbas. En värmande, näringsrik rätt som både mättar och inspirerar till fler växtbaserade måltider!

(glutenfri och mejerifri utan creme fresh)


Recept:

4 portioner / 40 min 


1 förpackning svarta bönor

1 förpackning blandade bönor

1 förpackning krossade tomater

4 dl grönsaksbuljong 

2 morötter

2 palsernackor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2-3 stora blad grönkål

svartpeppar, salt

Gör så här:


1. Finhacka lök, vitlök, morötter och palsternacka. Bort med grönkålsstjälken och dela bladen i mindre bitar. 


2 Fräs lök och vitlök i olivolja eller kokosolja tills löken är genomskinlig. Blanda i morätter och palsernacka. Puttra på låg värme i ca. 10 minuter


3. Blanda i krossade tomater och buljong. Låt allt sjuda minst 20 minuter. 


4.. Blanda ner bönor utan spad i grytan. Avsluta med att röra i grönkålen. 


5. Låt koka ett par minuter


6. Servera tillsammans med gräddfil, creme fraiches och råris, hirs, bulgur eller havreris om du vill. 


Thaigryta med med kyckling, kokosmjölk och röd curry


En krämig thaigryta med kyckling som är en riktig smakhöjdare!

Med röd curry, kokosmjölk och fräscha grönsaker blir det en underbart färgstark rätt som både mättar och piggar upp. Enkel att laga och perfekt för både vardagsmiddagar och helgmyset. 


4 portioner, 30 minuter


Recept: 

600 g kycklingbröstfiléer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ röd paprika

½ gul eller orange paprika

250 g broccoli

kokosolja till stekning

1 msk hackad färsk ingefära

2 tsk röd currypasta

400 ml kokosmjölk

2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

1 tsk fisksås (valfritt) 1 förpackning kokosgrädde

2 msk pressad limesaft

Gör så här:


1. Strimla kycklingen


2. Hacka lök och vitlök, skär salladslök, paprika, och broccoli.


3. Riv ingefära. Fräs kycklingen i omgångar i en stekpanna.


4. Fräs vitlök, ingefära och currypasta blankt i en gryta, tillsätt lök, paprika, broccoli, kokosmjölk, vatten, buljongtärning och fisksås. Koka upp.


5. Lägg i kycklingen och låt sjuda i 5–10 minuter.Tillsätt kokosgrädde och limesaft, smaka av.Garnera med koriander och servera med kokt ris.