Kyckling

KYCKLING

KYCKLING  MED HEMMAGJORDA POMMES

En riktig familjefavorit hemma hos oss – saftig kyckling och hemmagjorda pommes! Enkelt att laga, full av smak och näring. Servera med färska grönsaker och en valfri sås som fetaostkräm, hummus eller bearnaise för att göra måltiden komplett. Perfekt för både vardag och helg! En måltid som både barn och vuxna kan njuta av!


Ingredienser:

ca. 600 gram kycklingfilé

1 vitlöksklyfta

salt 

peppar

ev. 1 tks timjan


Pommes: 

ca 900 gram potatis 

2 msk olivolja

salt

peppar



Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 grader


2. Skölj och skär potatis till ca 1 cm tjocka och valfritt långa bitar. Lägg på en ålåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Grädda i ca 25-30 minuter


3. Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen i ca 10 minuter tills den blir helt genomstekt. Vänd då och då. På med vilöken och ev lite timjan och stek lite till. 


4. Servera med grönsaker t ex. rödkål, tomat och gurka och valfri sås.


Fajitas

Trött på tacos? Testa dessa färgglada och smakrika fajitas istället! Fullproppade med näring från färska grönsaker och kryddad kyckling, är de ett härligt alternativ till fredagstacon. Gräddfil på toppen gör dem extra barnvänliga – ett smarrigt knep för att få hela familjen att äta mer grönsaker!"


500 g kycklingfilé

1 gul paprika

1 röd paprika

1 grön paprika

1 vitlöksklyfta, riven

1 röd chili, finhackad

1 lime1 gul lök

kokosolja 


Fajitaskrydda

1 msk lökpulver

1 msk paprikapulver

1 msk mald koriander

0,5 msk spiskummin

1 tsk cayennepeppar

1 msk honung eller lönnsirap

1 tsk salt


Till servering

tortillabröd

färsk koriander

Gräddfil (valfritt) 

Guacamole (valfritt)



Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till fajitaskryddan..


2. Skär kycklingen i tunna strimlor. Strimla lök och paprika. Stek kycklingen i kokosolja och kryddblandningen tills den är genomstekt.


3. Stek lök, paprika, vitlök och chili. (Spara lite av kryddblandningen och blanda i om du vill, men vissa barn kan vara lite kräsna med kryddor i grönsakerna).


4. Pressa över limesaft. Servera i tortillabröd och toppa med gräddfil och koriander och lite sallad om så önskas.

unsplash