Att äta fisk är underskattat. Många barn tycker bara namnet låter läskigt. Knepet är att säga fisksortens namn i stället. "Lax med potatis" låter inte alls lika läskigt. Lax innehåller mycket bra omega 3 fetter som är viktiga hjärnans utveckling. Har du möjlighet att införskaffa viltfångad lax är det positivt ur hälsosynpunkt. Lax går oftast hem hos barn och är populärare än man tror.
Fräsch och lättlagad ugnsbakad lax med en härlig citrontwist! Den saftiga laxen serveras med en krämig citronyoghurtsås. Perfekt för en enkel middag som är både fräsch och smakrik!
4 portioner
Ingredienser:
4 portioner lax (ca 600 g)
1 msk olja
3/4 salt
2 msk pressad citron
1/2 msk finrivet citronskal
Citronyoghurtsås
1 citron
1 1/2 msk honung
3 dl turkisk yoghurt
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. (Har du ångugn kan du tillaga den 25 minuter i 90 grader)
2. Lägg laxen i smord ugnsform. Ringla över olja, pressa över lite citron, salta.
3. In i ugnen ca 25 minuter.
4. Skala och koka potatis.
5. Blanda ihop alla ingredienser till citronyoghurtsåsen.
5. Koka gärna lite broccoli till, alt gör den i ångugn tillsammans med laxen.
6. Koka upp såsen och blanda i buljong.
6. Servera med grönsaker
t ex. morotsstavar, gurkstavar och rödkål.
(4 portioner):
Gör så här:
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Salta fisken lätt och lägg den i en ugnssäker form.
I en skål eller kastrull, vispa ihop kokosmjölk med buljong, paprikapulver och vitlökspulver tills allt är väl blandat.
Välj att koka upp såsen i kastrull på spisen eller hälla blandningen över fisken i formen så att fisken täcks jämnt.
Ställ formen mitt i ugnen och baka i ca 15 minuter, tills fisken är genomstekt och lätt flikar sig. Har du tillgång till ångugn är det ett bra alternativ.
Servera med det kokta riset och komplettera med kokta eller ångade grönsaker som broccoli eller sockerärtor för extra färg och näring.